Rmensemmen

Overheerlijke rmensemmen bij een lekker bakje koffie of ne3ne thee. Het word ook wel Thaghifin of Mefrouq genoemd op zijn Berbers. Om er een smaakje aan toe te voegen kan je er ook boter, smeerkaas of jam op smeren. Kijk gauw voor het recept!

En door de rmensemmens een nog lekkere smaak te geven kan je de rmensemmen vullen met een tomaten, paprika en kruiden sausje. Daar volgt gauw het recept van, dus mis het niet.

Ingrediënten:

  • 1 kilo meel
  • 600 tot 700 ml lauw water (begin met 600 ml water, als het nog te dik is beetje bij beetje water bij doen, totdat je de gewenste structuur hebt bereikt, dus totdat je het deeg bij elkaar kunt doen)
  • halve kom fijne smid, is ongeveer 150 gram
  • beetje zout

Bereidingswijze:

1 kilo meel haal je 7 rmensemmen uit. Doe de 1 kilo meel samen met 150 gram in een kom. Begin er een beetje water bij te doen en dan een beetje zout. Begin het deeg te kneden en doe er steeds water bij totdat het deeg 1 geheel is. Niet teveel water bij doen anders word het deeg plakkerig.

Na het kneden meteen bolletjes maken van gelijke stukken. NIET laten rusten, want dan dijt het uit en kun je later niet mooi vouwen. Nog niet met olie besmeren. Wanneer je de bolletjes hebt gemaakt dan wel maximaal 5 minuten laten rusten, bolletjes rmensemmen helemaal met olie invetten en laat ze weer even voor ongeveer 10 minuten rusten.

Nu kun je de bolletjes uitwerken. Pak 1 bolletje en begin met je handen het uit te drukken in een grote ronde vorm. Maak ze niet al te dun, want anders scheurt het deeg. Gooi er geen smid meer op, want anders worden de rmensemmens hard. Dus gewoon besmeren met olie.

Als je een mooie ronde vorm hebt begin de bovenkant naar het midden te vouwen en de onderkant ook naar het midden te vouwen. Dan pak je weer de linkerkant naar het midden en de rechterkant ook weer naar het midden. De uiteinden van de rechterkant stop je tussen de 2 lagen deeg. Dan heb je een mooie pakketje. Laat dat even rusten en begin alvast een ander bolletje uit te werken, daar doe je precies hetzelfde en maak je er ook een mooie pakketje van. Leg die weg en pak het eerste pakketje en begin die weer met je handen uit te drukken in een mooie grote vierkant. druk niet te hard, anders scheurt het deeg.

Zo ga je verder met elk bolletje en bak ze 1 voor 1 in een pizzapan oftewel een anegdem (die zwarte pan). In een anegdem worden ze het lekkerst. Druppel met je handen een beetje olie bij het bakken van de rmensemmens. Want de pan moet wel een beetje vettig zijn.

~En zo is het resultaat.~

SAMSUNGSAMSUNG

Hieronder zie je foto’s die niet van mij zelf zijn. Deze heb ik van internet geplukt om jullie stap voor stap per foto te laten zien hoe je de rmensemmen moet uitwerken. Hieronder gebruikt de eigenaar van de foto’s ook smid of boter bij het uitdrukken van de bolletjes. Dat doe ik niet!

Make-the-balls-of-doughBalls-of-misimen-dough1

Flatten-and-stretch-the-dough2Dot-the-dough-with-butter3

4Fold-top-third

Fold-bottom-third-to-make-square

Plaats een reactie